Unes de les meravelles que tenim al mar mediterrani és el Fadrí. Aquest és sorprenent a les fotos, però veure'l a la realitat ja ni us imagineu. Els seus colors criden molt l'atenció i fan que qualsevol submarinista novell es quedi bocabadat quan se'l troba sota l'aigua.
![]() |
Fadrí Femella - Imatge de Matthieu Sontag |
El Fadrí, Thalassoma pavo (Linnaeus, 1758), o peix verd, Fredy, etc. és un peix ossi amb un cos allargat, de fins 25 cm, i comprimit lateralment. Té ulls i boca molts petits i presenta escames a la seva línia lateral. Aquesta espècie presenta dicromatisme sexual, és a dir, el color del cos dels mascles és diferents al de les femelles (1). Així dons, els mascles presenten una aleta caudal amb els extrems molt allargats i té uns colors bronze amb una línia transversal de color blau i una altra vermella darrera del opercle. En canvi, les femelles presenten una coloració més clara, atravessada per cinc línies verticals de color blau i una taca negra just sota de la meitat de l'aleta dorsal (2). Tot i això, s'ha de tenir en compte que aquesta espècie presenta hermafroditisme seqüencial, és a dir, en néixer són femelles, però segons la proporció de sexes, poden convertir-se en mascles (3).
![]() |
Fadrí Mascle - Imatge de Diego Delso |
És una espècie bentònica, que viu a les zones litorals en els fons rocosos poc profunds o en praderes de Posidonia oceànica. Viu entre els 0 i 20 metres de profunditat i es troben en el mar mediterràni, a zones de l'atlàntic oriental, a les zones més càlides, i són molt abundants a les Balears (1).
El Fadrí s'alimenta de petits moluscles i de crustàcis i es es reprodueixen durant els mesos de juny i juliol. Els ous són pelàgics, per tant els progenitors no s'encarreguen de tenir cura de la descendència. És important tenir en compte que degut al escalfament global aquesta espècie cada vegada és més abundant als nostres mars (1).
Regne: Animal
Filum: Cordata
Subfilum: Vertebrata
Superclasse: Gnathostomata
Classe: Actinopterygii
Ordre: Perciformes
Familia: Labridae
Gènre: Thalassoma
Especie: Thalassoma Pavo
Referències: